HTML

Mi ez a cirkusz?

Friss topikok

politika és hányinger

2014.01.17. 07:19 miezacirkusz

Köpjük szembe magunkat Fidesz-módra újra és újra

Címkék: politika Fidesz hazgugság

Aki egy apró pici emlékezettel is rendelkezik, az napról napra szembesülhet azzal, hogy mennyire mást mondott a Fidesz ellenzékben (miket kért számon az akkori kormánytól), és hogyan köpi szembe az akkori véleményét most, amikor kormányoz. Csak jobboldalon nem emlékeznek arra a Fidesz-szórólapra, amely a 2010-es választások előtt azzal riogatta a választókat, hogy az MSZP, ha újra kormányra kerül, elveszi a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott összegeket az emberektől, ezért szavazzunk inkább a Fideszre. És kormányon mi lett az egyik első lépésük?...

Most sincs ez másképp. Az index.hu "Lázár: A szabadságból és a demokráciából ad fel, aki az oroszokhoz közeledik" című cikkében írja Lázár János egy 2010-es interjújáról:

 ... a Kettős Mérce blog ugyanis előtúrt egy felvételt, melyen a fideszes politikus egy könyvbemutatón arról beszél, hogy

  • az orosz-magyar viszony szorosra fonódása az elmúltnyolcév jellemzője
  • elképesztő az energiafüggésünk Oroszországtól
  • a Fidesz ezért függetlenedni akar
  • az Oroszországhoz való viszony mindig értékválasztás is volt
  • így a szabadságharc leverésekor, a Tanácsköztársaság alatt vagy Nagy Imre kivégzésekor
  • az oroszoktól demokrácia és szabadság sosem jött.

"Teljesen világos tehát, hogy Oroszország és Magyarország sorsa bizonyos értelemben az elmúlt nyolc esztendőben összefonódott. Nekünk, a mai döntéshozóknak fontos felelősségünk, hogy ezt milyen irányba tereljük. Vannak olyan tények, amelyekkel kénytelenek vagyunk szembenézni. Ez Magyarország elképesztő mértékő energiafüggősége és energiakiszolgáltatottsága. Ma a magyar energiafölhasználás 80-90 százaléka egy irányból, keletről, Oroszországból érkezik, és ez kényszerpályára állítja a magyar gazdaságpolitikát, a magyar energiapolitikát. Fontos célkitűzéseket fogalmaztunk meg a következő húsz érve vonatkozólag. Próbálunk függetlenedni, ez egy nagyon nehézkes feladat.

(...) Az  Oroszországhoz való viszony (...) történelmi aspketusban (...) mindig értékválasztást is jelentett. Értékválasztást jelentett 1849-ben, értékválasztást jelentett 1918-ban és 1919-ben, értékválasztást jelentett 1945-ben, értékválasztást jelentett 1958-ban, Nagy Imre kivégzésekor, értékválasztást jelentett az elmúlt húsz év minden kormányzati döntése alkalmával. Aki Oroszországhoz közeledik, lehet, hogy gazdasági értelemben ennek a közeledésnek, ennek a korrekt kapcsolatnak nyertese, győztese, zsebeink gyarapítója lesz, de fölad valamit a demokrácia, a szabadság, a szabadságjogok gyakorlása tekintetében. (...) Egy dolog soha nem jött keletről. A keleti szelek Európának ebbe a térségébe demokráciát és szabadságjogokat soha nem fújtak." (index.hu, 2014.01.17.)

Most viszont más szelek fújnak, ugyebár.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://miezacirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr635762135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása