HTML

Mi ez a cirkusz?

Friss topikok

politika és hányinger

2014.08.01. 09:10 miezacirkusz

Nincs öncenzúra a magyar sajtóban?

Nincs időm karbantartani a blogot, pedig ontja az élet a témákat. De az egyik "kedvencem" a sajtószabadság jól látható csorbulása - amit jobboldalról mindig tagadnak (nem "cáfolnak", mert az bizonyítást is jelent, s arról szó sincs) -, ami egyértelmű jele és bizonyítéka a diktatúra kialakulásának. Nemcsak nálunk, hanem úgy általában. Ahol nincs teljes sajtószabadság, ott diktatúra van.

A fideszfigyelo.blog.hu tegnapi írása szép példákat hoz a sajtószabadság korlátozására, az öncenzúra kialakulására a magyar sajtóban:

  •  az origó főszerkesztőjének kirúgása (aki, Lázár János milliós hotelszámláiról írt),
  • Lomniczi Zoltán kitakarása az MTVA műsorában,
  • a Schmitt Pál-dal miatt nem engedte adásba az MTVA a februári A38-as Kozmosz-koncertfilmet.

A legújabb eset pedig: a neves Newsweek amerikai hetilap portáljának tegnap esti vezető híre már címében Magyarország Mussolinijának nevezte Orbánt. Erről azonban a közmédia elfelejtett tudósítani. Fontosabb hír volt nyilván, hogy egy orosházi férfi egy hévízi wellness szállodában lopott.

Ehhez már én teszem hozzá az alábbiakat:

  • a szekszárdi tévé egyik napról a másikra megszüntette a Érdekli? Bemutatjuk! c. sorozatot, mert a szekszárdi trafikmutyit lebuktató Hadházy Ákos, volt fideszes képviselő édesapját szólaltatták volna meg,
  • kirúgták a főszerkesztőt is, mert le merte írni a Hadházy nevet,
  • az internetes kommentek tartalmáért a honlap üzemeltetője büntethető. Meg is szüntették a kommentelés lehetőségét igen sok cikk alatt.

És nekem rémlik egy jóval korábbi eset is, amikor Pécsen megszüntették egy helyi lap önkormányzati támogatását, mert fizetett MSZP-hirdetést mert közzétenni.

De nincs kormányzati nyomás a sajtón, nincs félelem a retorzióktól és nincs öncenzúra. 

A hivatkozott cikk: http://fideszfigyelo.blog.hu/2014/07/31/mussolinihez_hasonlitottak_orbant_valaszul_cenzuraztak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://miezacirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr626563983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása