HTML

Mi ez a cirkusz?

Friss topikok

politika és hányinger

2013.11.19. 10:38 miezacirkusz

2 milliárd dollár kölcsönt vett fel az ország 5,75 százalékos kamatra

Címkék: politika kormány államadósság hazgugság

Nemzetiek vagyunk. Nekünk nem kell az IMF olcsó pénze és nem kell a külföldi tőke. Mi saját magunkat fogjuk finanszírozni!

Íme.

Magyarország kétmilliárd dollár összegű nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre: a 10 éves futamidejű, 5,75 százalékos fix fizető sorozat hozama 3,25 százalékponttal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvény hozamát.

Az államadósság nő. Az MNB devizatartaléka fogy, a magánnyugdíjpénztárak megtakarításait eltőzsdézte a kormány, most meg devizakötvényt bocsátunk ki - ami magyarul annyit jelent, hogy devizakölcsönt veszünk fel. Annak az összes árfolyamkockázatával (miközben szidjuk a devizakölcsönt, amit az "emberek" vettek fel)!

Miközben folyamatosan megy a hülyítés, hogy mennyi hitelt vett fel "azemútnyócév", mindig elhallgatjuk, hogy:

- a felvett hitelek egy részét nem költötte el az előző kormány, hanem abból 3.000 milliárd forint benne volt a magánnyugdíjpénztárakban (aminek aztán Orbánék hágtak a nyakára)

- a rendelkezésre tartott hitelek egy részét nem vették fel (pl. IMF-hitel), hanem azt később maga az Orbán-kormány vette fel (hívta le)

- igen jelentősen megnőtt az MNB devizahiteltartaléka.

És a rohadt nagy harc folyamán, amit az államadósság ellen vívunk, semmit nem csökkent az államadósság. Leírhatjuk az Alaptörvénybe százszor is: akkor sem csökkent. Miközben a megtakarításokat elköltöttük.

Hazugságok, hazugságok, hazugságok.

De jó az irány!

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://miezacirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr275643645

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.19. 13:26:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flynn Rider 2013.11.19. 16:46:38

ezt kissé beteccett (sic!) nézni, de nem baj, majd a következő nekifutásra jobb lesz...

miezacirkusz 2013.11.20. 12:34:35

Szeretem az ilyen érvekkel, és tényekkel alátámasztott hozzászólásokat. Hasznosak.

omgwok 2013.11.20. 18:32:56

Kezétcsókolom, most akkor 2.000.000 vagy 2.000.000.000? Mert ennek tükrében lesz kegyed megméretve...

Mert ugye: "2 millió dollár kölcsönt vett fel az ország 5,75 százalékos kamatra" vs. "Magyarország kétmilliárd dollár összegű nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre"

Horváth Csabi (MSZP - Ingyen BKV-t mindenkinek), te vagy az? (vö. 0,3% vs. 3 ezrelék.)

miezacirkusz 2013.11.21. 08:31:15

Értem már. Elírás. Ez nem menthető, de előfordul. Elnézést érte.

Ettől még a tartalom érvényes marad.

ifrance 2013.11.21. 15:21:32

@miezacirkusz: azért az imf vs piac kérdést némileg árnyalnám. egy hétköznapi példával, fiatalok lakásvásárlásával.
tegyük fel, van egy szerencsés és tanult ifjú pár, akik esküvőjükre összespóroltak maguknak mondjuk 3 millió forintot. választottak maguknak egy 12 millás házat, nagy matek nem kell a különbözet (hitelösszeg) kiszámításához.
a bankba betérve a következő ajánlatokat találják:
a) imf hitel: 9 millió ft összeg 4 évre 195.000 ft/hó törlesztés (=> visszafizetsz 9.360.000 ft-ot)
b) piaci hitel: 9 millió ft összeg 15 évre 70.000ft/hó törlesztés (=> visszafizetsz 12.600.000 ft-ot)

a vak is látja, hogy az imf éri meg jobban, ez a hülye pár mégis a piaci hitelt választja.

nyilván sántít minden hasonlat, de annyit azért mutat, hogy hitelfelvétel esetén nem a kamat az egyetlen döntő szempont...

persze ettől még simán lehet igazad abban, hogy az adott helyzetben az imf hitele olcsóbb volt, mint a jelenlegi kötvénykibocsátás, ehhez nem értek. csak az húz fel, ha imamalom szerűen mantrázzák, hogy bezzeg a imfkamat kisebb...

miezacirkusz 2013.11.21. 15:45:29

@ifrance: Egyetértünk, nem csak a kamat számít. A futamidő is számít, a posztban viszont éppen az azonos futamidejű hitelekről van szó, amelyek közül az IMF-é jóval kedvezőbb.

Engem egyébként nem zavarna a kötvénykibocsátás, ha a kormány a valóságot kommunikálná: nem akarunk IMF-hitelt, mert nem akarjuk, hogy beleszóljanak a dolgunkba. Inkább vállaljuk, hogy drágábban jutunk pénzhez, mert az önállóság számunkra fontosabb. De kikiáltani az IMF-et ördögnek, és azzal érvelni, hogy ilyen meg olyan megszorításokat kérnek, mi meg nem fogunk megszorítani, már demagógia. Mert megszorítások így is vannak (méghozzá nagyobbak, mert ez a hitel - a kötvénykibocsátás - igenis többe kerül), csak nem pont azok, amiket az IMF kérne. Ugyanis nem gazdaságilag, hanem politikailag hasznos a kormánynak, hogy nem IMF-hitelből gazdálkodik, mert pl. nem a nyugdíjakhoz kell hozzányúlni (amivel szavazatokat veszít), hanem máshoz. De így többet vesz el az emberektől, mint az IMF-hitelnél. Az meg egyenesen bicskanyitogató, hogy telerakják az országot hazug plakátokkal, a miniszterelnök belehazudik a képünkbe, hogy milyen tízpontos megszorítást kért az IMF, amiről utóbb kiderült, hogy egyetlen szó sem igaz, nem is volt olyan levél, mint amiről Orbán beszélt. Amikor ez kiderült, az volt a válasz, hogy "ezt kérte volna, ha írt volna". Csakhogy ezt úgy adták el, mint egy megvalósult tényt.

A kormány irgalmatlanul hazudik, és a hatalom megtartásáért igen sokat fizettet velünk. Mindezt nemzeti köntösbe csomagolják, mert így megetethető sokakkal, akik tényleg azt hiszik, hogy így nem függünk senkitől... Jaj.
süti beállítások módosítása